Komentáře: Výtvarno do ulic https://blog.respekt.cz/mikulova/vytvarno-do-ulic/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/mikulova/vytvarno-do-ulic/#comment-95847680 Fri, 20 Mar 2009 16:22:17 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45975580#comment-95847680 My máme na skorovesnici
třeba namalovaná vrata tak, že jsou jako abstraktní fauvistický obraz. Když přijela babička, zděsila se. Za „speciální vlajku“ na plotě, které jsme říkali tibetská, se styděla tak, že ji myslím při nějaké návštěvě někam uklidila 🙂 Lidi chodí kolem a dívají se podezřívavě, ale jsme celkově „divní“ a na místním dění nezávislí, no tak se to asi omezí jen na komentáře někde doma. Ale kdybychom byli uvnitř místní komunity a byli bychom v podřízenějším postavení, bylo by to úplně jiné.

Nejde hned o „vyplašenost“. Jde o posměch, nechuť „bejt za divnýho“ atd. A hlavně: nesmí se to brát „vážně“. Představa, že někdo třeba navěsí na zeď nějaké zchátralé budovy venkovní obrazy na plechu (to mne tedy v souvislosti s tímhle článkem napadlo hned), bude to ok, když to bude nějaká sranda – ale nebude to dobré, pokud to bude člověka nutit přemýšlet.

Na druhou stranu „cow parade“ třeba v Praze byla príma, chodili jsme po městě a objevovali různě vyparáděné krávy – jenže to nebylo „zdola“.

]]>
Od: mikulova https://blog.respekt.cz/mikulova/vytvarno-do-ulic/#comment-95845160 Thu, 19 Mar 2009 16:08:26 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45975580#comment-95845160 komentář
Ivo, nemyslím, že by to byli lidé „utržení ze řetězu“. byli by odvážní. a to máte pravdu – jsou vzácní. nebo jsou vzácné ty podněty. když to člověk necítí sám ze sebe, musí mít motivace, aby vyšel se svým dílem na světlo. až někdo půjde a vystaví to svoje na ulici, oceníme to dostatečně?! možná někoho odrazuje strach o to, co se s dílem stane. ale je lepší, aby ho venku spatřila hrstka lidí, kteří si ten obraz ponesou radostně v sobě dál, nebo schovávat krásu napořád zamčenou v komoře? děláme umění pro sebe nebo pro ostatní? myslíte, že neexistuje dost těch, kteří pociťují kreativní nutkání spolu s touhou ukazovat? kolik je nás tady takových na blogu – napíšeme něco, co se nám líbí a co pak uděláme? vložíme to sem nebo do šuplíčku? taky se přece máme čeho bát. že náš článek někdo nepochopí, nebo že někomu zkazí den .. umění ale může hrozně moc, nechme ho se projevit… a ještě: píšete o vesnici ( ‚co by tomu lidé řekli´) – takhle vyplašení přece nejsme, to by už bylo moc..

]]>
Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/mikulova/vytvarno-do-ulic/#comment-95841040 Tue, 17 Mar 2009 15:13:09 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=45975580#comment-95841040 Tak uvidíme,
kolik se na RB vyskytne mladých ostravských výtvarníků 🙂

Protože jen těch by mělo smysl se ptát.

Faktem je, že až na sprejery se artefakty „jen tak nadivoko“ v ulicích nevyskytují. Nemáme tu drzost, temperament, zvyk. Cosi jako umělecká „náruživost“, chuť „dostat něco do lidí“, jako měl třeba Boudník, zmizela… Existují takoví „ze řetězu utržení“ lidé ještě vůbec?

Faktem je, že když si představím, že jsem sochař a na něčem dělám celý den, pak jdu a položím to někam na trávník vedle Tesca – co si vidím, že se s tím bude dít dál? První, co mne napadne: někdo to ukradne…. Pokud by to bylo na vesnici, tj. neanonymní: co by tomu lidi řekli…

Aneb člověk, co sám ze sebe opravdu něco dává do veřejného prostoru, musí mít zvláštní eruptivní, vysoce nezávislou povahu. Neznám takové. Dnes se dělá „umění v teple“, institucionalizované, galerijní, jen pro zájemce, krotké. Ale možná je to dobře, znamená to, že jsme bohatí.

Nebo taky venkoncem rezignovaní?

]]>