Reklama
 
Blog | Veronika Mikulová

LFŠ:: VOSTO5

Tihle potrhlíci přijeli na filmovku s bezkonkurenčním programem. Svižná a neúprosně vtipná hra Karavan Evropa, nezapomenutelný Standartní Kabaret a doprovodné akce zařídily, že byli jednou z nejpříjemnější událostí celého festivalu.

V podstatě se obě hry drží několika univerzálních pravidel pro dělání komedie a hladký průběh neplánovaného, ovšem v podání VOSTO5 jsou z klasických momentek nádherné perly.
Karavan Evropa je kus v pohybu, vlastně od určitého momentu téměř road tyátr se zázemím v přátelství 4 hlavních postav. Často se objeví vsuvky a spojky (např. "ukázky" dialektů zemí evropské unie), které by fungovaly i mimo narativní rámec, a o to větší je pak vaše snaha uchovat si v paměti aspoň polovinu scénáře. Velice uspokojivé bylo využívání samotného "fialového" karavanu, který se plynule proměňoval v kolotoč, saunu, lanovku .. v cokoli a bez zádrhele! Hodinu a půl se prostě válíte smíchy a vše, co jste si pořídili v jejich baru Čistá krása před představením, většinou skončilo prsknuté na zemi, protože na oddych, výdech ani nádech není čas. Pokud si myslíte, že nelze dělat komedii, u které lze zachovat luxusní obrátky a neutahat ale naopak ještě více navnadit, neviděli jste VOSTO5 v akci. Tím spíš pak ne jejich unikátní Stand´artní Kabaret. Herecká aktivita, nasazení, rétorická různobarevnost a nekonečná řada myšlenek, které se derou ze všech stran do publika, je nevídaná. Hodinová improvizace sice není nic překvapujícího, ale stand´art, který předvádějí, je tu už neuvěřitelných 7 sezón. 7 let projížděli kde jaký festival se svým vojenským stanem, divadlovali, pořádali tančírnu a nakonec hráli svou oblíbenou společenskou hru "Vypij bar". 7 let bez ztráty nápadu. Brač!

foto: lfš

Reklama