Reklama
 
Blog | Veronika Mikulová

LSD – droga v zajetí

Je to krátce, co jsem byla konfrontována s trávou. Teď přišlo (ne)šťastnou náhodou na řadu LSD (dál už to snad nepůjde). Důležité je, že jsem se nestačila divit.

Prala jsem se jako lev. Řekli mi, že je to bezpečná droga. To mě dopaluje. Jak může být droga bezpečná? Tím spíš, jak může být bezpečné LSD?! LSD pro mě patří k drogám, které jsou zapovězené – nemluví se o nich (přece). Není to ani marihuana, ani extáze, ani alkohol či tabák. Takže určitě patří na tu temnou stranu, kam pervitin, heroin a já nevím co ještě…

Zajímavé nebo normální? Dělala jsem si průzkum – tolik lidí by se mnou ve výše uvedeném souhlasilo! Výjimku samozřejmě představuje skupina lhostejných a studentstvo, kde se osvěta nezastavitelně šíří přirozeným způsobem. Ale majoritní část společnosti? Nic o tom nevíme. Tradice diktuje, společnost neodporuje – všechny drogy jsou nebezpečné, ty, o které běžně nezakopáváme či je veřejně neužíváme, dokonce natolik, že lidé, kteří s nimi mají zkušenosti, jsou pro zdraví společnosti taky nebezpeční. Takový mám aspoň dojem – byvši sama, jak jsem naznačila, vinou automatizované nevědomosti jen o něco méně vyostřená.

Pojďme si shrnout, co jsem se o LSD dozvěděla, když jsem se přestala vztekat a začala poslouchat, ptát se, studovat a pátrat:

Reklama

<!–·         LSD je jediná droga, u které bylo zjištěna nulová možnost fyzické závislosti. Nenávyková je prakticky i po psychické stránce.

<!–·         U LSD nebyly nikdy zaznamenány účinky takové, které by vedly k ohrožení ostatních osob nebo okolí.

<!–·         LSD bylo testováno na vojácích mnoha zemí, aniž by byly zjištěny jakékoli hrůzné komplikace, dokonce i v rozdílných zátěžových situacích. Pochopitelně kromě toho, že nebyli schopni plnit zadané úkoly či mise, ztrácely pojem o čase, prostoru apod.

<!–·         Zkušenost s LSD často mění vnímání člověka a jeho pohled na svět, což bylo užíváno v psychoterapii – pozitivní účinky ale v tomto případě nemohli zastínit výskyt i těch negativních, tj. odhalení vnitřních psychických porušení. Proto bylo další takovéto využívání kyseliny zakázáno.

<!–·         LSD je hrozbou, stejně jako jakákoli jiná droga, pouze při nepřiměřené dávce (tady dlužno dodat, že při její extrémní účinnosti je předávkování reálnější).

<!–·         LSD nemá trvalé následky.

Projeďte si, prosím, tyto teze ještě jednou a srovnejte s jejich variacemi na „alkohol“. Je návykový; často vede k ohrožování v několika různých stupních (agresivita, ztráta zábran ad.); komplikace se vyskytují velice často, a to i s delším dosahem po vyprchání primárních účinků; o pozitivních psychoterapeutických výsledcích nevím nic, o negativních hodně; a konečně, alkohol má trvalé následky.

Nechci dělat LSD propagaci, Bože chraň. Nechci ani střílet do všech, co pijí.

Nechci se stavět na žádnou stranu. Jen se ( ano, zase ) ptát.

Věděli jste o tom všem?

Není to zvláštní?

Nejsme my, paradigma naší společnosti, zvláštní?

Je lepší udržovat širokou veřejnost v nevědomosti?

Prosím, podělte se se mnou o cokoli dalšího, co víte. Tohle je pro mě jen nástřel, začátek. LSD je závažné téma a budu se o něm muset ještě hodně bavit, než budu mít klid…