Reklama
 
Blog | Veronika Mikulová

Dobré kulturní zprávy

pár pěkných informací

Indies Label slaví. Dobrou hudbu vydává už 20 let. Na Valentýna se u této příležitosti koná vynikající akce, která mě přivádí k další zprávě:

Ačkoli -123min. ukončilo činnost, Zdeněk Bína pokračuje. A 14.2. se na zmiňovaném večírku ukáže s novým akustickým přednesem. Partnerem je mu basista Jan Urbanec.

A když už jsme u Indies – na edičním plánu pro tento půlrok se objevuje i nová deska DVA. Kdo se těší? Měla by vyjít během jara.

Reklama

To také bude mít premiéru dlouhometrážní dokument Elišky Kaplické, ženy tragicky zesnulého Jana Kaplického. Snímek, který měl původně šťastně zaznamenávat přípravy a poté samotnou stavbu knihovny na Letné. Po všech absurdních zvratech, tím pádem i po třech zásadních změnách scénáře a konceptu, je tu film o všech překážkách, politizaci architektury, nesvobodě, komplotech a dalších nevyjasněnostech. Eliška Kaplická je rezolutní a dokument má být velice přímý, nezastírající a otevřený. Projekt Černé kostky v Ostravě je zatím dán k ledu a své realizace se zřejmě (ta škoda!) nedočká. Tím spíš doufám, že dubnová premiéra vyvolá ještě jednu vlnu zájmu a svitne znova naděje alespoň na vznik jedné důstojné, moderní a hodnotné knihovny.

Už před více než rokem začala produkce a vysílání projektu Bedna.TV – „vypni telku, zapni bednu“. Poslechněte je. Krize nekrize, bedna jede a točí i nové vypečené pořady! www.benda.tv

Distribuce debutové desky zatím nenápadné perličky české scény, kapely Duende, přechází pod právě jubilující nakladatelství Indies. Zřejmě si někdo všiml, jak speciální deska New word in the dictionary je. Skupina je milá jak hudebně, tak lidsky – přeju hodně štěstí a zaslouženou pozornost, Duende!

Pořad Čajovna je lékem pro každého strádajícího muzikofila. Zbožňuju ho. A jakoby toho nebylo málo, co pro nás jeho redakce dělá, jednou za čas zprostředkovává vypečené hudební mp3 – remixy, novinky a libůstky, které byste sami jen těžko vypátrali. Poslední zveřejněný Samovar je už 12. a obsahuje i soupisku všech předchozích. Ačkoli se mnohdy nejedná o jednoduché nebo prvoplánové záležitosti, doporučuju si je všechny pečlivě projít.

A propos: ještě se kouknu dozadu! Máme tu vlastně tři skvělé nové kulturní akce. Králíkův Písek se podle stovek nadšených komentářů podařil a vzkřísil vše dobré, co kdysi charakterizovalo Filmovku v Hradišti. Ostrava se připojila k metropolím, které organizují Muzejní Noc, a zatím vše nasvědčuje tomu, že to nebylo poprvé a naposled. No a s uctivou úklonou a nevídanou radostí se mnoho kulturních redaktorů a průzkumníků otáčí k festivalu GASK ArtFest, v rámci něhož se v Kutné Hoře udála i umělecká přehlídka Creepee Teepee, bezesporu ta nejvýlučnější v celé letní sezóně. Že byl přínos nultého ročníku takový, jen těžko zůstane opomenut a bude i další. Hurá!